ЗАСТРАШУВАЧКО ВИДЕО: Американските системи M270 MLRS и M142 HIMARS пристигнаа во Украина

Свет

САД влегуваат во најсериозната операција за целосно оспособување на украинската армија да располага и користи американско оружје од најсофтицираните варијанти, како што се системите M270 MLRS and M142 HIMARS.

Покрај доставата на оружјето, целата операција опфаќа и обука на украинските војници самостојно да го користат истото, без американски надзор или поддршка.

Двата системи, компатибилни за употреба, лансираат ракетно оружје кое прецизно погодува цели дури на 70 километри, ретко како кое во светот. До сега Украина можеше да дејствува на 30 до 40 км оддалеченост од нејзините позиции.

Со овие системи руските позиции поставени на 50 км и комотни во дејствувањето ќе бидат разнесени во целост. Русија ќе биде приморана на сите фронтови да отстапи минимум 50 км територија за да се заштити од американската ракетна артилерија.

Погледнете го видеото на следен линк:

https://fb.watch/dHUlm9QTdw/