ВУЧИЌ СО ЗАКАНА: ФК ЗВЕЗДА И ПАРТИЗАН ЌЕ ОДАТ ВО СТЕЧАЈ

Балкан, Спорт

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ денеска изјави дека даночните долгови на фудбалските клубови Партизан и Црвена Звезда се големи, но дека ќе мора да си ги платат обврските или „ќе следат блокади и банкрот“.

Дали ќе помогнеме?Ќе помогнеме на секој начин…Ќе се погрижиме 91 процент од луѓето во државата да ги поддржуваат овие два клуба и тие да имаат значајна репутација во Европа и светот, нашите компании и силата на тие фирми“, изјави Вучиќ по отворањето на делот од обиколницата околу Белград.

Тој рече дека државата ќе помогне се што може, согласно законот, но дека вечните ривали ќе треба да ги исполнат своите обврски во рокот.

Коментирајќи го неодамнешниот извештај на министерот за финансии Синиша Мали за државната помош за Црвена звезда и Партизан, Вучиќ рече дека документот покажува дека помошта била распределена правично и во еднакви делови, но дека е направена грешка која не била доволно дадена за други клубови во Ниш, Крагуевац, Лесковац, Краљево, Крушевац, Зрењанин, Суботица или Панчево.

„Требаше да се даде повеќе во централна Србија на штета на Белград. Но, имаше рамномерно и правично финансирање на вечните ривали, и покрај различните видови шпекулации кои доаѓаа од оние кои секогаш ја префрлаа својата вина на политиката“, рече тој.

Вучиќ додаде дека државата излегла со многу прецизни податоци за прашањето за даночниот долг и дека не е можно некој да не признае постоење на камата, бидејќи тоа е дел од даночните обврски што ќе ги имаат и Црвена звезда и Партизан.