МАЈМУНСКИ СИПАНИЦИ ВО МАКЕДОНИЈА: Министерството за здравство објави препораки за заштита

Македонија, Храна и Здравје

Избегнување на контакт со диви животни и термички добро обработено месо од вакви животни, се дел од препораките за заштита од мајмунски сипаници кои ги објави Министерството за здравство.

Од министерството препорачуват оние лица кои имаа професионално контакт со заболени диви животни да користат заштитни ракавици, маски, очила, а исто така се препорачува и да се избегнува близок физички контакт со лица кои имаат или се сомнителни на мајмунски сипаници.

May be an image of one or more people, people sitting and text

Периодот на инкубација на сипаниците е од 5 до 21 ден зависно од начинот на пренесување и изложување на болеста.

May be an image of one or more people, people sitting and text that says 'што E мазмунски сипаници epbline Verk MinistriaeShendetesise Ministria Shendetésise мајмунски сипаници ce вирусна болест предизвикана од истоимениот Monkeypox virus, koja регистрирана BO повеке земди на централна и западна африка, европа, америка канада. извор на заразата e заболено животно или човек! вирусот CE пренесува преку: директен контакт co крв, лезии, телесни течности од заразено животно верверички, стаорци, глувци, мамуни) -јадене на недоволно термички обработено месо од заразено животно -при директен контакт co заболено лице вдишуване на "респираторни капки" кои болниот ги исфрла кога зборува или кашла -близок контакт co телесни течности и кожниот исип на заразеното лице'

May be an image of one or more people and text

May be an image of text