РАДЕВ од БЕРЛИН повика ЕУ ДА ГИ УНИШТИ Македонците

Европа

Бугарскиот претседател Румен Радев од Берлин уште еднаш сигнализираше дека нема намера да отстапи од ветото за Македонија во ЕУ. По средбите со германскиот претседател Франк-Валтер Штајнмајер и канцеларот Олаф Шолц во Берлин во понеделникот, Радев на брифинг со бугарските новинари соопшти дека позицијата на Софија наишла на разбирање од неговите германски соговорници.

„Исклучително сум задоволен од разбирањето на кое наиде аргументираната бугарска позиција во врска со Македонија. Во ситуација кога работиме за заедничката европска позиција и за европските институции не треба да дозволиме нашата национална позиција за Македонија да стане заложник на конфликтот во Украина и оваа тенденција да се засилува”, изјави Радев.

Од германска страна секако дека немаше изјави по средбите со Радев, ни од претседателот Штајнмајер, ниту од канцеларот Шолц, а го оставија бугарскиот претседател сам да се глупира и да си дава заклучоци за неговата нископрофилна домашна јавност.

Радев порача дека Бугарија „како одговорен член на ЕУ треба да работи на тоа да интегрира партнери, а не проблеми”.
„Тоа е во интерес на долгорочната перспектива за стабилноста на ЕУ.”

Во тој контекст, Радев смета дека почетокот на преговорите на Македонија во ЕУ би било напуштање на европските принципи.

„Неверојатно е како, Европа, која се изгради како пример за останатиот свет во однос на демократијата и човековите права, во толерирањето на јазикот на омразата, е подготвена да им сврти грб на тие принципи и вредности.

Не треба да дозволуваме легитимација на македонизмот, на идеологии од поранешна Југославија и Коминтерната, да си најдат место во ЕУ“, порача Радев од Берлин.

Со ова Радев им објави војна на Македонците, нарекувајќи ја македонската култура и идентитет „идеологија на Југославија и Коминтерната“, како нешто кое треба ЕУ да ги уништи. Односно Радев повика ЕУ да ги уништи Македонците и нивната култура и идентитет!