ДВЕ ЖЕНИ го „убија“ Путин, ВИКИНЗИТЕ влегуваат во НАТО

Европа

Претседателот Саули Ниинисто и финската премиерка Сана Марин дадоа заедничка изјава во четвртокот наутро, потврдувајќи ја желбата на нивната нација да стане дел од НАТО. Земјата се воздржуваше од барање за пристап за време на Студената војна, но направи пресврт по рускиот напад против Украина во февруари.

Во соопштението се изразува ставот дека „како членка на НАТО, Финска ќе ја зајакне целата одбранбена алијанса“. Двајцата официјални лица рекоа дека нивната земја „мора да аплицира за членство во НАТО без одлагање“.

НАТО тврди дека е чисто одбранбена организација, но Русија, која дели 1.340 километри (833 милји) копнена граница со Финска, го доживува проширувањето на блокот како закана за националната безбедност.

Москва предупреди дека Хелсинки ќе го загуби статусот на доверлив посредник што го даваше нејзината неврзаност во поголемиот дел од минатиот век. Исто така, се вели дека безбедноста на Финска ќе биде загрозена наместо да служи со пристапување во НАТО, бидејќи Русија ќе мора да одговори на проширувањето.

Шведска планира да аплицира за членство во НАТО во понеделник, 16ти мај, пишуваат локалните медиуми. Според шведскиот весник „Експресен“, Шведска и Финска ќе аплицираат за членство во НАТО во периодот 12 – 21 мај.

Претходно портпаролката на руското Министерство за надворешни работи Марија Захарова изјави дека евентуалниот прием на Финска и Шведска во НАТО ќе има многу сериозни воени и политички последици.

Сметаме дека посветеноста на финската влада кон воената политика на неврзаните е важен фактор за обезбедување безбедност и стабилност во северна Европа. Влегувањето на Финска и Шведска во НАТО би имало сериозни воени и политички последици“, рече Захарова.

После оваа изјава на измеќарката на Путин, двете премиерки на Шведска и Финска страдале од несоница и никако да се премислат веднаш да влезат во НАТО. Путин се направи обратно, наместо да го сруши, тој го тридуплира НАТО и неговите едници на руската граница.