ПУТИН џам ќе свитка на 9ти мај во Москва, јавуваат светките медиуми

Европа

Рускиот претседател Владимир Путин би можел џам да свитка со најавата за општа мобилизација на Русите на 9 мај (денот кога Русија ја слави победата над нацизмот во Втората светска војна), изјави британскиот министер за одбрана Бен Валас.

Путин може да објави дека Русија сега е во војна со сите нацисти во светот и затоа мора масовно да го мобилизира рускиот народ“, изјави Валас за радио ЛБЦ.

Тој додаде дека Путин не успеал да постигне речиси ниту една цел во Украина. Затоа сега со објавата на 9ти мај сигурно џам ќе свитка.

„Мораме да им помогнеме на Украинците да го задржат моментумот и да ги истуркаат Русите од нивната земја“, рече тој.

А Путин уште 10 мобилизации да објави, нема да пркне. Не може да порази 10 милиона вооружени Украинци.