Бајден со предупредување кон Русија ја започнува Европската посета

Политика, Свет

„САД ќе одговорат на робустен и значаен начин, кога руската влада се впушта во штетни активности“, рече американскиот претседател Џо Бајден.

Претседателот ја започна својата прва прекуокеанска турнеја во средата.

„Ние веќе го демонстриравме тоа. Ќе соопштам дека има последици за кршење на суверенитетот на демократиите, во САД, Европа и на други места“. Американскиот лидер говореше пред американскиот службен персонал во базата на Кралското воено воздухопловство Милденхал во источна Англија.

Планираната патека на Бајден вклучува состанок на лидерите на Г7 и самитот на НАТО пред да заврши средбата со рускиот претседател Владимир Путин во Женева на 16 јуни.

За Путин, тој во средата рече дека „ќе му кажам тоа што сакам тој да знае“.

„Не бараме конфликт со Русија, сакаме стабилна, предвидлива врска“, додаде Бајден.