ПАНИКА во Белград и Ниш: бомби во трговски центри (ВИДЕО)

Балкан

По зачестените лажни дојави за бомби во авионите на Ер Србија, на релација Белград-Москва-Белград, Србија денеска е потресена од речиси истовремени пријави за експлозивни направи во трите најфреквентни трговски центри во Белград и еден во Ниш.

Зад овие синхронизирани напади врз Србија стојат странски служби, дознаваат српските медиуми.

Ваквите истовремени акции на заплашување на населението во Србија го оправдува сомнежот дека станува збор за невиден економски притисок врз Србија поради светската криза предизвикана од војната во Украина.

Вчера претседателот Александар Вучиќ откри дека лажни закани до авионите на Ер Србија дошле од Украина и една земја од Европската унија. Тој рече дека зад тоа стојат странски служби.

Поранешниот контраразузнавач Љубан Каран за српските медиуми вели дека нема сомнеж оти денешните извештаи во трговските центри се дело на странски разузнавачки служби.

– Ја знаеме нивната мануелна работа, тоа се усвоените терористички методи на хибридна војна што се води против Србија. Сакаат да ги прекинат врските, да ја оштетат економијата, но и да испратат заканувачка порака до Србија да ја смени политиката. Очигледно процениле дека пријавите во авионите предизвикувале психолошки ефекти, па почнале со интерни извештаи. Странските служби го користат методот на траума, страв, вознемиреност и несигурност и со тоа предизвикуваат незадоволство кај луѓето кон оние кои треба да ги заштитат – објаснува Каран.

Тој предупредува и дека овие извештаи не треба да се игнорираат.

– Тоа е само чекор да се направи извештајот вистинит. Не е чудно да ја спроведат заканата, а за тоа најчесто користат криминални мрежи со кои инаку соработуваат – забележува Каран.

Да потсетиме, денеска пристигнаа дојави за поставени бомби во три познати, многу фреквентни трговски центри во Белград, а посетителите веднаш беа евакуирани. Веднаш потоа на сите три места биле испратени силни полициски сили.

Станува збор за трговските центри Галерија во центарот на Белград и Меркатор во Нов Белград. Речиси во исто време истото се случило и во ТЦ Делта во центарот на Ниш.