САД со предлог-закон се спротивставува на конкуренцијата од Кина

Политика, Свет
Сенатот во вторникот донесе ретка легислатива чија цел е спротивставување на растечкото влијание на Кина. Се инвестира над 200 милијарди долари во американска технологија, наука и истражување.

Конечното гласање беше 68-32. Независниот сенатор Берни Сандерс беше единствениот член на пратеничката група на Демократите кој гласаше против законот. Деветнаесет републиканци во Сенатот им се придружија на демократите кои гласаа за усвојување.

Убедливата законска регулатива – наречена „Закон за иновации и конкуренција на САД“ – има за цел да се спротивстави на влијанието на Кина на повеќе фронтови и „ќе ги наполни американските иновации и ќе ги зачува нашите конкурентни предности за следните генерации“, рече Шумер.

Предлог-законот сепак треба да помине во Домот пред да отиде на бирото на Бајден. Претседателот на Претставничкиот дом го претстави соодветниот предлог-закон минатиот месец, но не е јасно кога тоа законодавство ќе добие глас.


Конечното гласање за предлог-законот за конкуренција беше одложено сè до одморот на Денот на комеморацијата. Републиканските критичари на законот, инсистираа да имаат повеќе време за да ги пренесат своите проблеми. Тоа одложување му овозможи на Сенатот да гласа дали ќе го унапреди законодавството на Комисијата на 6 јануари, кое не успеа минатиот месец откако републиканците го блокираа предлог-законот.