(ВИДЕО) НАСА се подготвува за мисијата „Артемис“ на Месечината

Технологија

Огромната ракета и вселенското летало Орион конечно излегоа од нивните хангари и се издигнаа на своето место во вселенскиот центар Кенеди на НАСА во Флорида.

Најмоќната ракета што НАСА некогаш ја изградила, системот за вселенско лансирање сега е подготвен за последен тест пред лансирање за мисијата Артемида I без екипаж. Позната како генерална проба, пробата вклучува полнење на резервоарите за гориво и спроведување одбројување на лансирањето.

На крајот на краиштата, планот е да се искористи ракетата од 98 метри за да се спушти првата жена и обоена личност на Месечината. SLS ќе воведе нова ера на истражување на длабоката вселена.