Ова место би било НАЈБЕЗБЕДНО за живот во случај на НУКЛЕАРНА ВОЈНА

Свет

Откако Владимир Путин ги стави нуклеарните сили во готовност, светот не престанува да се плаши од нуклеарна војна. Министерот Сергеј Лавров испрати и предупредување дека Третата светска војна ќе биде „нуклеарна и деструктивна“.

Развојот на ситуацијата во Украина, неповолен за Путин, острите реакции од Западот, вклучително и воведувањето на строги санкции кон Русија, помошта за Украина во пари, оружје и хуманитарна помош, нервозата и застрашувачките пораки на Путин предизвикаа страв во јавноста. нуклеарното оружје, колку и да звучи лудо и неверојатно, може да се реализира.

Колку е тоа сериозно говори податокот дека луѓето во многу земји, вклучувајќи ги Русија, Шведска, Финска и Хрватска, во последните денови го купуваат целиот јод во аптеките, што се смета за прва линија на заштита на тироидната жлезда од зрачење.

На ниво на страв укажува и фактот што во последните денови сè почесто се зборува за можните последици од целосна нуклеарна војна во медиумите и на социјалните мрежи. Според некои, постојното нуклеарно оружје може многукратно да го уништи целиот живот на Земјата. Ова е претерување, но експертите предупредуваат дека жртвите би биле огромни дури и ако нападот е регионален, со релативно мал размер.

И’ покрај тоа што Путин ги стави нуклеарните сили во висока готовност не значи дека тој ќе ги искористи, многумина почнаа да размислуваат каде би можеле да побегнат во најлошото сценарио.
Ова е  мапата која покажува дека јужната хемисфера би била најбезбедното место на земјата.

Според Федерацијата на американски научници, Русија и САД поседуваат повеќе од 90. отсто од нуклеарните боеви глави во светот. Се разбира, точноста на оваа карта зависи од тоа дали бомбите ќе бидат фрлени врз земја која веќе има нуклеарно оружје.
Постојат голем број други фактори кои треба да се земат предвид.

Глобалните температури ќе се намалат, а озонот ќе се осиромашува во текот на следните години. Би растеле помалку култури, сушите би биле почести, а ракот на кожата и изгорениците би биле почести поради осиромашување на озонската обвивка.
Затоа, идеално место би било некое без премногу сонце, во Африка или Јужна Америка, со изобилни ресурси на храна.