ВЕСТИ ЗА РАНОБУДНИ: Научниците уверуваат кога НЕ КНИГА ВО РАКА

Lifestyle, ВЕСТИ ЗА РАНОБУДНИ, Живот, Забава

Многумина од нас сакаат да се релаксираат со добра книга навечер пред спиење. Сепак, најновите студии покажуваат дека можеби е подобро да се остави читањето за некое друго време од денот.Тие објаснуваат дека читањето книга во кревет може да доведе до несоница, а подоцна и други нарушувања на спиењето.

Ако останете будни долго време по спиење, тоа негативно ќе се одрази на вашиот мозок. Имено, тој тогаш не знае дали треба да биде буден или е време да си легне – објаснува д-р Даниел Рифкин.

Експертот за деноноќен ритам, д-р Дејвид Кенвеј, се согласува дека најинтересните активности треба да се прават надвор од креветот, вклучително и читање.

Тоа не значи дека читањето не може да биде одличен начин да се опуштите и да се подготвите за спиење.

Книгите, особено оние кои не се премногу ментално стимулирачки или вознемирувачки, можат да ви помогнат и да нè одвојат од секојдневните стресови кои можат да нè држат будни ноќе.

Но, би било идеално, вели Рифкин, да ги читате надвор од вашата спална соба. – Обидете се да најдете удобно место за читање.

Кога ќе се чувствувате уморни и кога ќе ви се отежнат очите, тогаш одете во спалната соба за вашиот мозок потсвесно да го поврзе тоа место со спиењето – советува тој.

Поспаноста треба да се појави надвор од спалната соба, така што кога ќе легнете и ќе ја ставите главата на перницата, побрзо да заспиете.

За да го направите времето за читање уште порелаксирано, вклучете „меко“ топло осветлување.

Додека светлите светла кои имаат сина боја во себе, имаат тенденција да испраќаат енергетски сигнал до телото, пригушените, потопли светла се подобри за смирување.

Поради оваа причина, некои експерти препорачуваат да се постави по едно светло за секој ден и едно за ноќе.

Слободно запалете свеќа или вклучете го дифузорот, покријте се со удобно ќебе и вклучете релаксирачка мелодија, каква било нестимулативна активност што ќе ви помогне да го направите овој најважен преоден период помеѓу будењето и спиењето попријатен.

Одвојте го ова време за одмор секоја вечер и тоа ќе биде добро за вашиот сон, а на крајот и за вашето ментално здравје и нивото на стрес.

Експертите за спиење се согласуваат дека треба да резервираме кревети за спиење и ништо друго.

Ако често читате во кревет и немате проблеми со спиењето, повелете.
Но, ако книгите ве држат будни ноќе, можете да ги „избркате“ од спалната соба и да побарате нов удобен простор за вашата рутина за ноќна релаксација.