ТАЖНА ПРИКАЗНА на родилка од бункер во Киев

Uncategorized

Украинка го опиша раѓањето на своето прво дете минатиот петок во болничко подземно засолниште во Киев.
Украинката Викторија  го опишала искуството со породувањето во време на војна. Рекла дека пред породувањето почнала да чисти се` во куќата, да се подготвува за бебето, а дури и кога почнала да чувствува болка, не можела да верува дека ќе се породи за време на војна. Таа додаде дека со нејзиниот сопруг се плашеле да возат до болницата во Киев поради експлозиите.

“Прво моравме да поминеме околу 30 минути во редот за бензин. Потоа возевме низ Киев и беше празен – никогаш не сум видела толку празен град. Слушнавме звук на сирени. Беше страшно, како во филм. Но, се обидов да останам позитивна. Кога стигнавме, сите светла беа исклучени бидејќи болничкиот персонал се плашеше да не биде бомбардиран“, рече 32-годишната мајка.

Два часа по нејзиното пристигнување во болницата, се огласиле сирените, а часовите по јога за време на бременоста и подготовките за мирно породување не и` биле од голема корист.

Докторот рекол дека мора да одат во скривница.

„Имаше паника додека луѓето се брзаа.Не можев ни да ги облечам панталоните бидејќи беше премногу болно.Кога влеговме во прифатилиштето бевме шокирани.Изграден е во Советско време и неодржувано, беше во урнатини, многу влажно и студено “, рече таа.

Ја однеле во мала соба без никакви врати, а од главната просторија во која имало 50 луѓе ја делела само завеса за туширање. Немало медицинска опрема, само гинеколошки стол..

„Потоа ми пукна водењакот. Докторот ме погледна и ми рече: „Во ред, ќе го направиме тоа овде, премногу е опасно да се чека“. “Не се плашев во тоа време. Му верував на мојот лекар – единственото нешто што мислев е дека ќе го држам син ми и ќе ја прекинам болката. Бев многу среќна кога го видов мојот син Федор”, рече таа.

“Со неговата црна коса изгледаше како мала копија на мојот сопруг, кој ја пресече врпцата. Кога ја држев Федор, беше многу топол. Само почувствував љубов и чиста среќа и сите тие мистични чувства. Додека го држев во бункерот, му реков: „Имаш среќа, ти си единствен, ти си роден во Украина, ти си новиот Украинец“, додаде таа и рече дека се надева дека нејзиниот син војната ќе ја доживее само во приказните.