УДАРНА ВЕСТ: Путин со убијци проба да го ликвидира Архиепископот на Украина

Европа

Чуварите на манастирот Свети Михаил во Киев неутрализираа руска диверзантска група која се обидувала да влезе во манастирот и да го киднапира или ликвидира Архиепископот на Православната украинска Црква, митрополитот Епифаниј.

Ова на Фејсбук го објави епископот на Украинската православна црква Евстратиј Зорја.

„Познато е дека Путин во својот говор пред војната во Украина го спомена постоење на црква, независна од Русија. Познато е и од меѓународните партнери за окупаторските списоци на цели на нивниот терор – водачите на украинскиот општеството и државата.

Сега не можат да се објават јавно, добиени од украински и меѓународни извори, даде причина да се верува дека меѓу целите на рускиот терор е шефот на Православната украинска црква“, напиша Зорја.

Митрополитот Епифаниј им се заблагодари на стражарите за нивната будност, додаде епископот на ПКУ.

„Со оглед на ова, беа преземени посебни безбедносни мерки за да се спречат непоправливи последици за Помесната црква и Украина во ова време на борба за слобода, доколку непријателот успее во својот план. Можам официјално да потврдам дека архепископот не ја напуштил и нема да ја напушти Украина.

Ова е апсурдно. Тој има сигурна заштита. Тој постојано работи, комуницира со епископите и свештенството на теренот, со нашите странски пријатели, принесувајќи молитви.“, напиша Зорја.

Оние кои би сакале, како Путин, Украинската црква да го изгуби својот примат – залудно сонуваат, рече епископот на ПУК.

„Како што знаете, верниците и Бог ги штити, и своите Украинци“, – напиша Зорја.

Ова е невиден срам за Русија да убива поглавари на Православни Цркви.