Пентагон ја разгледува одлуката за ставање на знамињата на „Гордоста“ во базите

Uncategorized

Пентагон ја разгледува одлуката утврдена минатата година со која се ограничуваат знамињата што можат да бидат истакнати во воените бази. Можноста за промена доаѓа кога Месецот на гордоста се слави во текот на јуни. Доколку се направат измени во тековната политика, тоа може да ја отвори вратата за да се дозволи прикажување на знамето на гордоста.

Но, висок претставник на одбраната силно предупреди дека не се донесени никакви одлуки. Секоја промена може да резултира со знамиња и симболи поврзани со каузата на воените инсталации. „Ова го надминува прашањето за знамето на„ Гордоста “, рече официјалното лице.

„Вистината е дека сè уште не сме решиле“, рече официјалното лице за какви било потенцијални промени. Во дискусиите се вклучени правниот персонал на министерот за одбрана Лојд Остин. Остин е свесен за ова прашање, рече официјалното лице.

Тековната политика беше дел од обидот да се забрани поставување на знамето на Конфедерацијата, заедно со други потенцијални симболи на омраза на базите среде расната напнатост минатото лето.
Но, укинувањето на границата за знамиња може да доведе и до низа други проблеми за Пентагон. Официјални претставници на одбраната предупредуваат дека промената на политиката може да овозможи прикажување на други знамиња и слики.

Еден потенцијален начин околу кој може да биде прилагодување на каква било промена на политиката да се примени конкретно на знамето на виножитото. Тоа беше потег што Стејт департментот го направи во април, кога државниот секретар Антони Блинкен издаде овластување на американските дипломатски страници да го веат знамето на виножитото до знамето на САД во амбасадите и конзулатите.