ЕКСКЛУЗИВНО: Указите на Путин за признавање на непостоечки држави

Европа

Според наредбата што вечерва ја потпиша Министерството за одбрана, руската армија тргнува во „мировна мисија“ со која ќе окупира дел од суверена и независна Украина.

Путин ја испрати руската армија во окупираните Доњецк и Луганск, проруски т.н. републики кои тој денес ги призна како независни држави. Наредбата за испраќање војници во источна Украина е дел од одлуката на Путин да ги признае сепаратистичките територии во источна Украина.

Во одлуката не е прецизирано што точно значи тоа, но Би-Би-Си наведува дека експерти во Украина и Русија велат дека Путин сега и официјално може да испрати војници во бунтовничките области во источна Украина, што официјално значи руска воена окупација во источна Украина.

Москва постојано ги отфрла обвинувањата на Украина и нејзините резервни сојузници дека руската армија веќе е во Доњецк и Луганск.

Ова се двата Укази на претедателот В. Путин со кои ги признава непостоечките републики Донецк и Луганск за независни држави: