СДСМ спрема партизација во образованието!?

Македонија

Во вечерашното гостување на Сител телевизија претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски истакна дека спорниот закон за наставниците на мала врата овозможува груба партизацијаво образованието, а за повисоки плати треба владата само да го почитува колективниот договор.

„Суштински се две работи, првата велат ќе ги зголемуваат платите, платите се регулираат со колективните договори, се останато е ветер и магла, имаме колективен договор излегов на прес конференција, направив симулација според кои параметри споредено со новата минимална плата треба да се нивилираат платите на вработените во градинките, основните и средните училишта, еве на први март платните листови нека ги нивилира министерот за финансии и министерот за образование ние ќе го поддржиме тоа“, нагласи Мицкоски.

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски додаде и дека СДСМ не ја говори вистината и на мала врата се обидува да протне неквалитет и партизација на образованието.

„Тоа што не ја говорат вистината. Втората работа ако гледаме тесно партиски нас ни одговара, најголемиот дел од општините се раководени со кадри од ВМРО-ДПМНЕ но суштината е што сакаат да протнат на мала врата не квалитет, неквалитет тоа е најголемиот проблем, се укинува приправничкиот стаж,  суштината е, јас доаѓам од образованието и сум го говорел тоа во неколку интервјуа сум го говорел, дека образованието е основниот столб во државата и ние не смееме да го потценуваме образованието и да си играме реформи, ако гледаме тесно партиски утре ќе го поминеме законот ќе се вработат како тоа што го прави СДСМ и поранешната министерка и Зоран Заев по партиски списоци и завршена работа.

Но ние сакаме тоа да го смениме. Затоа сме ние тука да покажеме разлика. Околу платите, веднаш да го применат колективниот договор и еве ние ќе им честитаме и ќе ги поддржиме. Веднаш да го применат“, нагласи Мицкоски.