ТУРЦИТЕ без храна, инфлацијата ги уништи граѓаните

Балкан

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган објави намалување на основните даноци на храна, бидејќи Турција се соочи со висока стапка на инфлација. Неговата одлука стапува во сила веднаш.

Ердоган рече дека властите очекуваат прехранбените компании исто така да ги намалат цените за седум проценти. Според него, храната прави значителен дел од инфлацијата. Со други зборови, Ердоган им нареди на приватните компании за колку да пропаднат, за народот да дојде до храна, што е дирекна негова вина, а не на компаниите.

Според официјалните податоци за минатиот месец, инфлацијата се зголеми на 48,69 проценти на годишна основа. Критичарите веруваат дека Турција ја погоди високата инфлација поради инсистирањето на Ердоган да ја намали каматната стапка. Турскиот претседател смета дека инфлацијата е предизвикана од високите каматни стапки. Турската лира достигна рекордно ниско ниво во декември 2021 година.