ЗАПОЧНА ли војната? Подморница на САД влезе на руска територија!

Свет

Министерството за одбрана на Русија соопшти дека подморница на американската морнарица од типот „Вирџинија“ била забележана во територијалните води на Русија на 12 февруари во областа на Курилскиот остров Уруп.

Како што беше прецизирано, руската Пацифичка флота одржала планирани воени вежби на тоа подрачје.

Се посочува дека екипажот на американската подморница добил порака и на руски и на англиски јазик во режимот на звучна подводна комуникација: „Вие сте во територијалните води на Русија. Излезете веднаш!“ Меѓутоа, барањето на руската страна беше игнорирано.

„Во согласност со упатствата за заштита на државната граница на Русија во подводна средина, екипажот на фрегатата на Тихоокеанската флота „Маршал Шапошников“ примени соодветни средства“, се наведува во соопштението.

Американците воопшто не им обрнувале внимание на Русите, а по завршување на мисијата американската подморница ги напушти руските води.

По инцидентот со американската подморница, одредот на бродови на руската Пацифичка флота продолжи со планираните вежби што ги изведува на тој простор.

Поради нарушување на руската државна граница, Министерството за одбрана на Русија повика на разговор меѓу американското воено аташе во Москва.

Нуклеарните подморници од класата Вирџинија со ракетно и торпедо оружје се во служба на американската морнарица од 2004 година. Поместувањето на подморницата е околу 8.000 тони, а просечната брзина е над 25 јазли.

Во оружјата спаѓаат ракетите „Томахавк“ и торпедата Mk.48 „ADCAP“.