ВНИМАНИЕ: Короносани мажи со скратен пенис за три сантиметри правец кај Филипче

Храна и Здравје

Кардиохирургот д-р Миљко Ристиќ и урологот Александар Милошевиќ велат дека ковидот предизвикува оштетување и на ткивата на пенисот поради намален проток на крв. Короната го скратува пенисот за три сантиметри кај оние мажи кои имале тешки клинички слики и последици по заздравувањето, предупредуваат експертите!

Лошиот вирус предизвикува оштетување на крвните садови, доведува до нивно стеснување, велат лекарите, што го блокира протокот на крв во гениталиите, поради што е намален. Дека се можни вакви ужасни последици потврдува и неодамнешниот случај на 30-годишен маж кој ја забележал оваа поразителна промена откако доживеал мозочен удар.

Се заразив со вирусот во јули 2021 година, а откако бев во болница поради тешка клиничка слика и закрепнав, забележав дека пенисот ми се намали. И тоа за цели три сантиметри. Се чини дека проблемот е траен. Очигледно е поради васкуларно оштетување, а се чини дека моите лекари мислат дека нема да закрепнат – објаснува тој.

Лекарите излегоа со неколку можни теории за тоа како Ковид-19 може да придонесе за намалување на машкиот полов орган, иако ниту една од нив сè уште не е докажана. Уролозите веруваат дека еректилната дисфункција по вирусот може да биде поврзана со васкуларните последици од болеста.

Луѓето со тежок ковидитис може да доживеат воспаление низ целото тело, особено во и околу срцето, што може да резултира со блокиран проток на крв во пенисот.

Уролозите веќе некое време се занимаваат со темата „ Ковид пенис“, а големо внимание привлече советите на д-р Ешли Винтер, уролог кој предлага специјална пумпа за пенисот која ја забрзува циркулацијата.