6.8 милиони на американската ДИСА за нов модел на сајбер заштита

Технологија

Агенцијата за одбранбени информациски системи (DISA) и Министерството за одбрана во услови на зголемена конкуренција на глобална моќ во постојано менување на сајбер пејзажот со зголемени ризици и закани од софистицирани противници, инвестира во нов софтвер за сајбер заштита. Со почетокот на пандемијата КОВИД-19, просторот на сајбер нападите исто така се интензивираше, бидејќи повеќе поединци работат од дистанца и користат повеќе апликации и податоци кои мигрираат во сајбер просторот.

Како одговор, DISA му додели договор во вредност од 6,8 милиони долари на Буз Ален Хамилтон за извршување на Thunderdome Prototype, безбедносен модел со нула доверба, што е усогласено со извршната наредба на претседателот Бајден за подобрување на положбата на нацијата за сајбер-безбедност. Во текот на следните шестмесечни активности, оперативно ќе се тестира начинот како да се имплементира новата структура на нулта доверба на DISA, објавена во март 2020 година од DOD, со искористување на комерцијалните технологии како што се Secure Access Service Edge (SASE) и Software Defined-Wide Area Networks (SD-WAN).

Thunderdome, исто така, ќе инкорпорира поголема сајбер безбедност фокусирана на заштита на податоците и ќе се интегрира со постојните иницијативи за крајна заштита на идентитет, усогласени со стратегијата „нулта доверба“.

„Во текот на следните шест месеци, планираме да произведеме работен прототип што може да се тестира низ одделот“, рече Џејсон Мартин, директор на центарот за дигитални способности и безбедност на DISA. „За тоа време, ние ќе го направиме она што DISA го прави најдобро – да ги изгради, тестира, потврди и имплементира врвните решенија за сајбер безбедност за Министерството за одбрана и воените претставништва ширум светот.

Целосното соопштение за јавноста прочитајте го овде [https://disa.mil/NewsandEvents/2022/ThunderdomeContractAnnouncement]