ЕРДОГАН султанот ќе го менува името на Турција, а знамето?

Балкан

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган изјави дека меѓународно признатото име на земјата се менува од „Турција“ во „Туркије“. На тој начин Ердоган смета дека вниманието на Турците ќе се сврти кон национализам, а ќе се заборави економската катастрофа во Турција.

„Зборот „Туркије“ на најдобар можен начин ги претставува и изразува културата, цивилизацијата и вредностите на турската нација“, се вели во соопштението. Менувањето на името на државата не е толку ретко како што се мисли, пренесуваат светските медиуми.

На турски, земјата се нарекува Туркије. Земјата го прифатила името по стекнувањето независност од западните сили во 1923 година, кои ја окупираа. Со ова тој сака да ја оддалечи колку може подалеку Турција од споменот за Ататурк и Републиката. Дали ќе го врати и старото отоманско знаме и ќе се прогласи за султан?

Низ историјата, Европејците ја нарекувале Османлиска држава, а потоа ја знаеле под многу варијации на зборот „Турција“. Името што остана најмногу беше на латински „Turquia“, а најприсутно е „Turkey“.

Според речникот на Кембриџ, зборот „Турција“ се дефинира како „нешто што лошо паѓа“, или „глупава“ или „смешна личност“.

Огромното мнозинство луѓе во Турција веруваат дека именување на земја според нејзината локална варијација има смисла и е во согласност со целите на земјата да определи како другите треба да ја идентификуваат.

Според тоа, во една неодамнешна изјава јасно е посочено дека во контекст на зајакнувањето на брендот Turkiye, во сите видови активности и кореспонденции, особено во официјалните односи со други земји и меѓународни институции и организации, наместо таков ќе се користи терминот „Türkiye“, како „Турција“, „Туркеи“, „Туркија“ и така натаму.