ВАЖНО: ПУТИН се скараа со ЕРДОГАН, дали ќе се степаат

Свет

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган после остварените телефонски разговори со рускиот претседател Владимир Путин, веќе не може да се согласи со неговите воени акции.

Според писменото соопштение на Кремљ, Ердоган и Путин разговарале за регионални и меѓународни теми. Но Русите сокриваат која е пораката на Ердоган до Путин, особено за Казакстан и за Украина.

Се истакнува дека двајцата лидери се осврнале на предлогот на Русија поднесен до САД и НАТО во врска со различните безбедносни гаранции, притоа Путин заборава дека Турција е дел од НАТО и не може надвор од ставовите на Алијансата.

Според соопштеното, Ердоган и Путин размениле мислења за различни регионални теми, вклучувајќи ги Сирија, Либија и Кавказот.

Ердоган побарал итно повлекување на Русија од Казакстан и останатите туркиски држави во Азија, а особено најавил дека доколку Путин ја нападне Украина, Турција ќе ја брани заедно со НАТО.