ШПАНИЈА отвара истрага, му се намерачија на Нолета

Хроника

Додека Новак Ѓоковиќ ја чека одлуката на австралиските власти за статусот на визата, прво одбиена, а потоа вратена, нов проблем доаѓа од Шпанија, каде што е покрената истрага како влегол во земјата на крајот на 2021 година.

Како што претходно беше најавено, Ѓоковиќ новогодишните одмори ги помина во летувалиштето Марбела, каде беше снимен како тренира. Иако шпанските власти соопштија дека не е евидентирано дека Ѓоковиќ е во Шпанија, тој тоа го потврди откако на австралиските власти им објаснил дека имало грешка при пополнувањето на параметрите за аплицирање за виза за Австралија.
Ѓоковиќ изјави дека неговиот агент згрешил и не изјавил дека останува во Шпанија, а сега со тоа се занимаваат и шпанските власти.

Претходно беше објавено дека од Австралија заминал на аеродромот во Малага, но Шпанците се чудат како воопшто влегол во земјава, со оглед на тоа што не исполнил два услови за невакцинирани лица од Србија кои влегуваат во Шпанија – не дошол на работа, ниту учествуваат во спортски настан на високо ниво.

Целиот шпански систем стана на нозе, пишува весникот Копе, наведувајќи дека министерствата за внатрешни работи, за надворешни работи и за имиграција се во комуникација, а било истакнато дека Ѓоковиќ не побарал посебна дозвола од шпанската амбасада во Белград или во српското МНР.