ДAЛИ AПOФИC cлeднитe гoдини ќe yдpи во Зeмjaта

Технологија

Астероидот Апофис тежок повеќе од 30 тона, ќе прелета низ орбитата на геостационарните сателити во пролетта 2029 година, но нема да се судри со земјата, изјави Денис Денисенко од Одделот за галаксии и проучување на променливи ѕвезди на Државниот астрономски институт П.К. Стернберг за руската телевизија Звезда.

Според астрономите, небесното тело било откриено во 2004 година, а дури тогаш била исклучена можноста за негов судир со Земјата, барем во 21 век.

„Ниту во 2029, ниту во 2036 година тој нема да се судри со планетата“, објасни експертот.