ДУВЊАК: После Мијалков останува Камчев да биде на слобода (видео)

Изјави

Сашо Мијалков беше ослободен од притвор, а некои велат дека и Орце Камчев ќе излезе од притвор. Се добива впечаток дека овие пресврти се случуваат поради некои внатрешни превирања во правосудните структури, вели Гордана Дувњак во редовната рубрика на Утрински брифинг, „Има ли правда“.

-Влијанијата се сѐ уште силни од претходната владејачка гарнитура во правосудството. Интересно е што во рок од две недели Мијалков успева во втор план да ги стави политичките настани во земјата. За две недели две различни одлуки на судовите но тоа говори за судството во Македонија – збунето, под влијанија, несамостојно. Претпоставувам ќе дознаеме зошто за толку кус период гаранција од 11 милиони евра беше прифатена, па отфрлена, па укинато решение за притвор. Сетоа ова како објаснение ни го должат судиите, вели Дувњак.

Дувњак е членка на медиумско – судското тело и вели дека судовите мора да ги објаснуваат за јавноста своите одлуки. Зошто некоја одлука е донесена? Кој е новиот момент што се променил во однос на имотната гаранција на Мијалков? – тоа се прашања што треба да се одговорат.

– Сеад Кочан беше задолжен да врати 17 милиони евра да врати во државата и тоа никогаш не се случи. Судската васт би требало да биде независна, извршната васт треба да му овозможи услови, но она што е страшното е што ние 30 години имаме судство што не се доживува како власт. Да беше поинаку, никој од другите власти и моќници не би можел да им се јавува и да врши влијанија, вели Дувњак.

Судиите ги следат политичките случувања кои во последно време се турбулентни, а Мијалков е творецот на „Сваровски судството“.

– Судството ги следи случувањата во политиката. Што е чудно. Судиите имаат траен мандат со што се заштитени, но сме далеку од тоа да зборуваме за судство од кое ќе се плашат политичарите. Ако почнеме да го одмотуваме клопчето за квалтетот на судството треба да се запрашаме какви се телата што ги одбираат судиите кои се грижат за нивната независност. Политичарите забораваат дека нема вечно да бидат на власт и како намерно да работат на слабеење на судството не сметајќи дека еден ден тие може да се најдат пред судовите, вели Дувњак.

СЈО се затвори, шефицата на СЈО беше експресно осудена, а се чини дека има многу луѓе кои се радуваат на тоа.