Пратениците одлучуваат за спроведување референдум за образовните реформи

Македонија, Политика

Пратениците денеска ќе одлучуваат дали ќе се спроведи референдум за образовните реформи. Претходната недела, пратениците ја одбија првата иницијатива бидејќи не беше комплетна.

Денес, претставници на Граѓанската иницијатива „Учебници и настава мора да има“ се повикани во Собранието, каде пратениците треба да разгледаат дали нивната иницијатива е комплетна. Учесниците на Граѓанската иницијатива и родителите во вторникот собираа потписи во две подрачни единици на Државната изборна комисија.

Министерката за образование Мила Царовска смета дека блокирањето на напредокот во образованието преку дигитализација на учебниците е апсурдно. Царовска од Собранието ги обвини пратениците од ВМРО-ДПМНЕ дека ги лажат граѓаните, бидејќи реформите биле дел од нивната изборна програма.