УКРАДЕНИ 100 милијарди од државната помош за Ковид-19

Свет

Американската тајна служба проценува дека од почетокот на пандемијата е украдена околу 100 милијарди помош, наменета за ублажување на последиците од пандемијата. Назад во раните денови на пандемијата на коронавирус во 2020 година, Соединетите држави издвоија околу 3 трилиони долари за да помогнат во ублажувањето на ефектите од Ковид за да им помогнат на семејствата, работниците и бизнисите да ја пребродат кризата.

Меѓутоа, американската тајна служба откри дека од САД се украдени околу 100 милијарди долари.Помошникот специјален агент Рој Дотсон е назначен да ја истражува измамата со пандемијата, а Тајната служба наведува дека има повеќе од 900 активни криминални истраги за измама поврзана со средства за помош од коронавирус.

„Тоа е комбинација на придобивки поради пандемијата и сите други програми за придобивки. Секоја држава е засегната, некои потешко од другите“, рече Дотсон, пренесува Гласот на Америка.

„Тајната служба работи на терен, обидувајќи се да добие се што можеме, вклучително и украдени средства од федерални и државни програми.

Меѓу засегнатите фондови се осигурувањето за невработеност, програмите за заеми и грантови за мали бизниси од администрацијата на САД и други програми за бенефиции.

Неколку агенции се вклучени во истрагата за измамата, а Тајната служба соработува со нив преку своите работни групи за сајбер измами. Дотсон исто така истражува криптовалути кои се користеле за преместување украдени средства од една на друга сметка во сајбер  арената.Како дел од тековната истрага, Тајната служба објави дека запленила повеќе од 1,2 милијарди долари и вратила повеќе од 2,3 милијарди долари стекнати врз основа на измама. Покрај тоа, приведени се околу 100 лица, осомничени дека се одговорни за кредитна измама.