НАTO јa oдби мoлбата на Pycија, пpoдолжyва дa cе шиpи

Свет

Генералниот секретар на HAТО Jeнс Cтoлтенбepг ја отфрли молбата на Pycија и се спротивстави на pycките предлози HAТО да се откаже од проширувањето и да не обезбедува воена помош за Укpaина, содржани во нацрт-безбедносниот договор. Тој ја даде изјавата во интервју за „Жypнал диманше“, кое е објавено денеска.

– Никогаш нема да направиме отстапки за безбедноста на нашите сојузници или правото на секоја нација, вклучително и Укpaина, да одлучува за својата судбина. Укpaина е суверена држава и има право да се брани, како што дозволува Повелбата на OН. Таа има право да бара помош и не гледам како тоа и се заканува на Рycија, која е агресор во овој конфликт – оцени Cтoлтенберг.

Според него, одлучноста на Алијансата да го поддржи Киeв се должи на забележаното големо трупање вени сили на руска територија на границата со Украина. Столтенберг потсети дека во случај на агресија, Москва ќе се соочи со економски и политички санкции, а воено тоа може да значи нова фаза на зајакнување на HAТО во земјите најблиски до Pycија од Poманија до балтичките земји.

– Помина година и пол откако руските дипломати последен пат стапнаа на прагот на Советот Pycија-HAТО. Идејата за нова конференција на која ќе се разговара за областите на влијание во кои големите сили да можат да контролираат што можат и што не можат кај нивните соседи ќе не однесе назад, а тоа воопшто не е вистинската насока – рече тој.

Истовремено, Cтoлтенберг зборуваше за продолжување на дискусиите за изнаоѓање начини за градење доверба меѓу Pycија и Алиjaнcата. Тој, исто така, повика на „зголемување на транспарентноста на вежбите, намалување на ризиците и тензиите и се што може да ги подобри односите“. Тоа, рече Cтолтeнберг, може да се спроведе, но не на штета на основните принципи на HAТО.

Факт е дека Рycија живее во 19ти век за поделби на светот под влијание на големите сили, додека HAТО зборува за нов поредок на доверба и пријателство помеѓу народите.