HACА влeзе вo coнцето (видeo)

Технологија

Вселенско летало на НАСА официјално го „допре“ Сонцето, нурнувајќи низ неистражената сончева атмосфера позната како корона. Научниците ја објавија веста во вторникот за време на состанокот на Американската геофизичка унија.

Соларната сонда Паркер всушност прелета низ короната во април за време на осмото приближување на вселенското летало до Сонцето. Научниците рекоа дека биле потребни неколку месеци за да се вратат податоците, а потоа уште неколку месеци за да се потврдат.

„Фасцинантно возбудливо“, рече научникот на проектот Нур Рауафи од Универзитетот Џон Хопкинс.

Лансиран во 2018 година, Паркер се наоѓаше на 8 милиони милји (13 милиони километри) од центарот на сонцето кога првпат ја премина назабената, нерамна граница помеѓу сончевата атмосфера и сончевиот ветер што излегуваше. Вселенското летало паднало во и надвор од короната најмалку три пати, секој од нив непречена транзиција, според научниците, објави Ројтерс.

„Првиот и најдраматичен пат кога бевме подолу околу пет часа… Сега може да помислите пет часа, тоа не звучи големо“, им рече на новинарите Џастин Каспер од Универзитетот во Мичиген. Но, тој истакна дека Паркер се движел толку брзо тој помина огромно растојание за тоа време, со повеќе од 62 милји (100 километри) во секунда.

Според Рауафи, короната изгледаше попрашина од очекуваното. Идните коронални екскурзии ќе му помогнат на научникот подобро да го разбере потеклото на сончевиот ветер, рече тој, и како тој се загрева и забрзува во вселената. Бидејќи на сонцето му недостига цврста површина, короната е местото каде што е дејството; Истражувањето на овој магнетно интензивен регион одблиску може да им помогне на научниците подобро да ги разберат сончевите изливи кои можат да го попречат животот овде на Земјата.

Прелиминарните податоци сугерираат дека Паркер, исто така, навлезе во короната за време на неговото деветто приближување во август, но научниците рекоа дека се потребни повеќе анализи. Минатиот месец го направи својот 10-ти затворен пристап.

Паркер ќе продолжи да се приближува сè поблиску до Сонцето и да нурне подлабоко во короната сè до нејзиното големо финале во орбитата во 2025 година.

Најновите наоди беа објавени и од Американското физичко друштво.