СТРАШНО покачување на цените!

ЕКОНОМИЈА / ФИНАНСИИ, Живот

Цените на храната на светските берзи се зголемија во ноември, четврти месец по ред и остануваат на највисоко ниво во последните 10 години, соопшти денеска Организацијата за храна и земјоделство на ОН (ФАО).

Причина за продолжувањето на поскапувањето е зголемената побарувачка на пченица и млечни производи.

Просечната вредност на индексот на цените на храната на ФАО, кој ги одразува месечните промени на меѓународните цени на основните прехранбени производи, достигна 134,4 поени во ноември, наспроти 123,8 во октомври.