КОЛКУ е ефикасен новиот антивирусен лек

Живот, Технологија, Храна и Здравје

 Најнови истражувања на компанијата Мерк

Фармацевтската компанија Мерк соопшти дека ажурираните податоци од студијата за нејзината експериментална антивирусна таблета против Ковид-19 покажале дека лекот е значително помалку ефикасен во намалувањето на хоспитализирањата и смртните случаи отколку што претходно беше објавено.

Производителот на лекови рече дека нејзината пилула покажала намалување на хоспитализирањата и смртните случаи за 30%, врз основа на податоците од 1.433 пациенти. Во октомври, податоците на компанијата покажаа приближно 50% ефикасност, врз основа на податоците од 775 пациенти.

Според наводите ефикасност на лекот Мерк може да има големи импликации во однос на тоа дали земјите ќе продолжат да ги купуваат таблетите. Привремените податоци од 1.200 учесници во испитувањето на Фајзер, пак, за нејзината експериментална пилула, Паксловид, покажаа намалување на хоспитализирањата и смртните случаи за 89%.

Таблетите како Молнупиравир и Паксловид би можеле да ветуваат нови оружја во борбата против пандемијата, бидејќи тие може да се земаат во раната фаза на болеста во домашни третмани за да помогнат во спречување на хоспитализирања и смртни случаи од КОВИД-19. Тие исто така би можеле да станат важни алатки во земји и области со ограничен пристап до вакцини или ниски стапки на опфатеност со имунизација.