MHOГУ BAЖНO (видeo): Pycија cо нaпaд вpз MПЦ – OА и Maкедoниja

РЕЛИГИЈА

Македонци како секогаш во историјата сме исправени пред големи искушенија. Нашите вековни непријатели, руските болшевички орди повторно со напад врз нас православните Македонци, во обид да направат раздор и омраза помеѓу браќа, со цел да ја срушат нашата Света МПЦ – ОА, која е ѕвездата водилка, која ќе го донесе светлото за нас Македонците!

Руските ѓаволски болшевици и нивните српски измеќари се обидуваат преку приказната за ”нијанси на сиво” и релативизирање на нашата македонска Црковна независност, духовно да не поробат, а потоа и државно. Оваа е вистината која се сокрива зад српските и руски апетити кон Македонија.

Во овие важни историски моменти за Македонија, меѓу другото се води битка и за Светата Македонска Црква! Таа битка не е за МПЦ, тоа не е спорно, ами за ОА (Охридската Архиепископија)!

Проблемот со признавање на МПЦ не е во тоа дали смее или не смее да имаме македонска Црква, туку зошто МПЦ се прогласи за наследничка на славната древна Охридска Архиепископија. Сите сакаат да бидат наследници на ОА! Србите сакаат, Бугарите сакаат, Албанците сакаат, Црногорците сакаат, Грците сакаат! Тоа од причина што ОА е мајка Црква на сите нив! Втора после Вселенската патријаршија.

Сега копјата се кршат за тоа кој ќе биде крунисан со Охридската Митра и кој во своја рака ќе го држи Охридскиот Жезол! Изборот е едноставен:

1. Русите работат за Србин или Бугарин да ги носи таа Митра на своја глава и тој Жезол во своја рака;

2. Американците работат на тоа Македонец да ја носи таа Митра на своја глава и тој Жезол во своја рака;

Вие за која од овие две опции сте?!? Секој нормален Македонец секако ќе ја избере МАКЕДОНСКАТА опција, број 2!!!

Американците и Русите се веќе во акција. Паралелно се одвиваат двата процеси. Двете сценарија. Русија веќе изврши напад на македонска територија, а Владата на Заев тоа го премолчи и им дозволи да богохулат и плукаат се македонско во македонска Битола. Во таа акција е искористен кој друг, ако не изродот Зоран Враничковиќ и неговоите измеќари, жртви на српските педофили од т.н. српска црква.

Тој психопат за власт и пари, душата си ја продава. Од најпознат гркоман и ширач на филозофиите на Каравангелис по македонските епархии од каде беше избркан на клоци од народот, па потоа стана бугарски љубител, потоа српски измеќар, а сега најново најголем руски слуга, противник токму на Вселенскиот Патријарх, за кого тврдеше дека му е идол и жив Светец на земјава.

Беше ослободен од затвор противзаконски, токму од македонскиот заведен од Русите и прост претседател Ивано’в, на барање на руските болшевички бандити, облечени во црковни мантии. Ѓаволот си дојде по своето. „Ја ослободил, ја поебал“ е ситуацијата помеѓу руските бандити и измеќарот Зоран. Тој сега е официјално служител на руските интереси во Македонија, дирекно насочени против нашата Света Македонска Црква и против нашата Македонија.

Имено, лажната српска црква го проширува ударот врз Вселенската Патријаршија и преку измеќарот Зоран Вранишковиќ. Целта е да се заплаши Патријархот Вартоломеј да го даде томосот на Охридската Архиепископија во раце на Македонец, а со тоа и вековната слава, Светост и наследство. Тие ѓаволи истовремено ја користат т.н. поа на Вранишковиќ за ширење на руското влијание во Македонија. Сосема јасно зошто е избрана Македонија за да лажната спц преку т.н. поа демонстрира дека цврсто стои на руска страна во конфликтот помеѓу московскиот бизнисмен и т.н. патријарх кирил со Вселенската патријаршија во врска со Црквата во Укрина.

Но, што всушност се случува. За да ја демонстрират таквата симболика, вчера и завчера во Макердонија, односно во Биотола кај Врнишковиќ, беа двајца лажни епископи на руската испостава наречена украинска црква која е под власта на т.н. московска патријаршија и на лажната спц без томос од Белград. Токму таа спц која нема томос, освен за една митрополија, сака да ни го земе на нас Македонците томосот од нашата Македонска Охридска Архиепископија. Во нивна придружба беше и комплетна логистика, преку ТВ екипа од телевизија Храм, ТВ каналот на српската црква, која се тоа го докуминетира и потоа го пласира во православниот свет.

Заедништвото на спц со лажната украинска црква(мп) и московската патријаршија, преку срамната предавничка и непостоечка поа на Вранишковиќ е потврдено со сеноќно бдение во гаражата демек параклис на Зоран во Битола. Тоа е спротивно на Уставот на Македонија, а власта ништо не презема да го спречи.

На тоа демек бдение учествуваат самонаречените митрополит антониј од Украина, морачкиот епископ сава – викар на српскиот лажен патријарх порфириј и секако измеќарот Зоран, заедно со дел од неговите демек владици. За да биде поголемо удоволувањето, Зоран говорот го оддржал на руски јазик. Во тој говор беше оспорено се македонско, се беше прогласено за српско. Важно измеќарот Зоран ќе земе неколку жолтици за тој настап и глума пред српските и руски камери.

Практично во Битола се случи сосолужување на две комуно цркви руската и српската, преку своите сателити измеќари што ги имаат во Укарина и во Македонија. Демонстрирајќи поддршка за руската црква во Украина, праќаат порака до Вселенската Патријаршија дека во случај да го решава црковното прашање во Македонија, на ист начин како во Украина ќе ја штитат српската црква и српските интереси во Македонија.

Заедничко и за спц и за рпц е што и Москва и Белград, нема никогаш да се откажат од духовната и политичка превласт и хегемонија, едните над Украина, другите над Македонија и по цена да предизвикаат тектонски потреси и расколи во Православната екумена. Тамошната лажна укринска и овдешната лажна поа се само инструмет на овие две цркви во големошовинистичките криминални демек црковни идеологии.

Овој чин што се случи во Битола, е дел од планот на Русите да го одземат правото на наследство на Македонците врз Охридската Света Православна Црква, тоа е сосема јасен сигнал и за најмалите скептици дека спц и рпц не се пријатели на Македонската Црква и на македонската автокефалност, туку напротив нејзини оспорувачи.

Сето ова ќе испари како здив на предавник, со Божја помош и пријателска дејност од страна на спроведувачите на сценарио број 2.

Во тој поглед Македонија и МПЦ – ОА одлично дејствуваат и резултатот е неизбежен.

Македонци, да бидеме внимателни и да не ја испуштиме оваа последна шанса за нас. Ако тргнеме по умот на руските ѓаволи, ние ќе испариме како Црква, народ и како држава.