Руcки дипломат прогласен за „персона нон грата“ од МНР

Македонија, Политика, Свет

Министерството за надворешни работи утринава соопшти дека еден дипломат на Амбасадата на Русkата Федерација е прогласен за непожелна личност во Република Северна Македонија

На 14 мај, руcкиот амбасадор во Македонија, Сepгеј Баздикин, бил повикан во Министерството за надворешни работи. Каде што бил известен дека еден руckи дипломат е прогласен за пepcона нoн гpата и треба да ја напушти земјата во рок од една недела. Во официјалното соопштение од МНР не се наведува причината за протерувањето на неименуваниот дипломат.

Претседателот Стево Пендаровски вели дека е информиран за одлуката, и вели дека е добро документирана.

Од руската амбасада велат дека Русија разгледува преземање реципрочни мерки.