СРАМНО: РУСКАТА ЦРКВА ја призна МПЦ – ОА како „НАЈМЛАДА“ Црква

Светиот синод на Руската православна црква на денешната седница ја призна Македонската православна црква – Охридска архиепископија, како автокефална сестринска црква. На 25 август 2022 година, на седницата на Светиот […]

Порфириј му врачи Томос за автокефалност на македонскиот архиепископ Стефан

Заврши литургијата во Белград, по која Српскиот патријарх Порфириј му враќи Томос на Архиепископот Стефан. Денеска по благодата Божја имаме прилика да овенчаме тоа што веќе постои меѓу нас, а […]

ПИСМО Пендаровски – Вартоломеј: Очекуваме ТОМОС од Цариград

Претседателот Стево Пендаровски упати писмо до Неговата Сесветост Вартоломеј, Архиепископ Цариградски – Нов Рим и Вселенски Патријарх, по повод признавањето на каноничноста на нашата Црква од страна на Вселенската патријаршија. […]

СРБИЈА менува стратегија, повикува на дијалог со МПЦ ОА

Ја менува ли СПЦ позицијата кон Македонското црковно прашање и најавува ли можност за дијалог, откако стана јасно дела Вселенската патријарпшија нема намера да се откаже од решавање на статусот […]