ВАЖНО: Српска офанзива на Балканот

Балкан

Најголемиот инфраструктурен проект во Европа е поврзувањето на Србија со Македонија

Српската премеирка Ана Брнабиќ при посетата на Јужна Србија, говорејќи за развојните проекти во инфраструктурата што треба да се реализираат во наредниот период, изјави дека најголем капитален проект во Србија ќе биде железничкиот дел од Коридорот 10 кој ќе се гради со партнерите од ЕУ, јави дописникот на МИА од Белград.

„Тој воедно ќе биде и најголемиот инфраструктурен проект на Европската Унија во овој дел на Европа. Тука преку Инвестицискиот фонд за Западен Балкан само за делницата од Белград до Ниш ќе добиеме 600 или 700 милиони евра неповратни средства што се подарени пари“, изјави Брнабиќ.

Таа додаде дека во моментов се прави проценка на вредноста на железничкиот коридор 10 на делот од Ниш и Брестовац до Прешево и Македонија, потенцирајќи дека ова ќе биде најголем инфраструктурен проект во наредниот период.