Илија Димовски објави став за изборите во Бyгapиja

Балкан, Изјави, Македонија

На својот ФБ профил, поранешниот пратеник од ВМРО ДПМНЕ Илија Димовски ја коментираше состојбата во Бугарија, после изборите од пред два дена.

Димовски напиша:

Избори во Бугарија, политичката нестабилност продолжува…

На вчерашните избори има неколку добитници и неколку губитници…

Добитници се:

1. ГЕРБ – покрај целата антикампања и притисокот од дома и странство, партијата на Бојко Борисов успеа да победи (со гласовите во Бугарија, без дијаспора), макар и номинално…

2. Демократична Бугарија – единствената партија која успеа сериозно да го зголеми бројот на свои пратеници…

3. ДПС – турската партијата која, иако позиционирана како најкорумпирана, си го зачува своето влијание на бугарската политичка сцена…

4. БСП – бугарските социјалисти кои иако имаат блага надолна линија сепак повторно се партија без која не може да се формира Влада…

Губитници се:

1. ИТН – партијата на Слави Трифонов не успеа ниту сега да победи (на територија на Бугарија). Ова е врвот на тоа политичко движење (и ако не успее да формира Влада, а изгледа нема) ќе почне солиден надолен тренд…

2. ВМРО-БНД – партијата на Красимир Каракачанов која иако направи коалиција, ги изгуби дури и оние гласови кои ги имаше пред два месеци…

3. Мутри в`н – антикорупциска партија која го изгуби залетот што го имаше на изборите во април…

Што ќе случи:

Ништо!

До претседателските избори во октомври се ќе биде исто како и последните месеци. Ќе гледаме само времени решенија…

Што може Македонија да очекува:

1. Нема промена на политиките на соседна Бугарија спрема нас…

2. До претседателските избори во Бугарија нема да има концентрирана политичка моќ и волја за отстапки и компромис со нас…

3. Ќе продолжат сериозни обвинувања за корупција и криминал, кој во некоја следна фаза може да опфатат и политичари од Македонија…

Што Македонија треба да направи…

1. Да прогласи дека никој, вклучително и Бугарија, нема право да се меша во работите на нашиот идентитет и на градење на нашата свест за историскиот, просторниот и временскиот континиум на засебноста на македонскиот народ на балканските простори…