Берлин ја дава бесплатно огромната вила на Гебелс- сите се плашат да живеат во неа (ВИДЕО)

Европа, ИСТОРИЈА

Германските власти нудат да отстапат огромен замок со 17 хектари земја, моментално во сопственост на Берлин, по децениски залудни обиди да најдат купувач.

Сенаторот Стефан Еверс најавува дека државата е подготвена да ја даде дотраената зграда и имот „на секој што е заинтересиран“.

Што е проблемот? Државата повеќе не сака да плаќа астрономски трошоци за одржување, но како никој од граѓаните не е заинтересиран?!

Проблемот е во поранешниот сопственик, кој е директно поврзан со мрачното минато на Германија. Станува збор за министерот за пропаганда Џозеф Гебелс, еден од најблиските и најверните соработници на Адолф Хитлер.

Тој наредил изградба на вилата во 1936 година, а ја користел за забави и дружење со личности од различни сфери.

Сенаторот Еверс предупреди дека државата нема да има друга опција освен да ја урне вилата доколку не најде заинтересирана страна, пренесува Телеграф.

Се проценува дека рушењето би чинело околу 50 милиони евра.