Амнести ја обвини Грција за систематско бркање на бегалците

Балкан, Политика, Свет

Организацијата за човекови права Амнести Интернешнл ја обвини Грција во средата за систематско бркање на бегалците и мигрантите кон Турција, што е незаконско според европскиот и меѓународниот закон за бегалци.

„Нашите истражувања покажуваат дека насилните турканици станаа фактичка грчка политика за контрола на границите во регионот Еврос“, рече Адријана Тидона, истражувач за миграција за Европа во Амнести Интернешнл.

„Нивото на организација што е потребно за извршување на овие бркања на мигранти, што ги погоди околу 1.000 луѓе во инцидентите што ги документиравме, неколку пати, а понекогаш и преку неофицијални места за притвор, покажува колку долго Грција нелегално ќе ги враќа луѓето и ги прикрива“, рече истражувачот на Амнести.

Според невладината организација, практиката станала толку лоша што дури и луѓето кои поднеле барање за азил и биле во земјата веќе некое време, се собираат и депортираат.

Амнести рече дека праксата се одвивала и на копното, со мигрантите „апсени и приведени на оддалеченост од 700 километри од границата“.

Извештајот доаѓа пред самитот на лидерите на ЕУ во Брисел во четврток со миграцијата на врвот на агендата.

„Навистина треба да го признаеме фактот дека грчките граници се исто така европски граници. Прекршувањата на човековите права во Грција навистина нè засега сите“, изјави Тидона за Еуроњуз во телевизиско интервју.

„Како Европејци, ни требаат посилни механизми за отчетност. И ова вклучува учество на европските земји-членки во Фронтекс, европската агенција за крајбрежна стража, која ја повикуваме во нашиот извештај да го преиспита своето присуство во Грција, токму поради постојаните обвинувања за повреда на правата“, рече Тидона.

Добротворните групи и медиумите рутински ги обвинуваат грчките власти и граничната агенција на ЕУ Фронтекс за негирање на правото на луѓето да аплицираат за азил, често во Егејското Море меѓу Турција и грчките острови.