БОГОЈЕСКИ со поддршка за ОХРИЃАНИ, имаат право на самоодбрана согласно ЕУ стандарди

Политика

Лидерот на Македонски Концепт, Петар Богојески со поддршка на Охриѓани кои се бранат од постојаните напади на избугарените шовинисти, кои користат екстремен говор на омраза и историски негаторизам, што е казниво во ЕУ, според неговата изјава.

Тој на социјалните мрежи го објави следниот став:

„ПРАВО НА САМООДБРАНА НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО СОПСТВЕНА ДРЖАВА!!!

Почитувани македонски граѓани,

почитувани охриѓани,

во мое лично име и во име на нашата партија Македонски Концепт, го поздравуваме правото на самоодбрана на Македонците во сопствена држава Македонија, согласно највисоките ЕУ стандарди, од нападите на личности кои се користат со екстремен говор на омраза и екстремен историски негаторизам, што е казниво во рамки на ЕУ!

Ја повикуваме Владата на Македонија итно и неодложно да ги спроведе најновите насоки на Совет на Европа и да воспостави кривично дело „историски негаторизам“ во Македонија!

Така нема да има потреба етничките Македонци да се самоорганизираме во самоодбранбени активности, каков што е случајот во Охрид!

НИКОЈ нема право да негира постоење на Македонци, да префарбува македонска историја со туѓи етнички пропагандистички бои, најмалку да ја навредува честа на нашата СВЕТА МПЦ – ОА и нашата МАЈКА МАКЕДОНИЈА! – потенцира Богојески.

Кој ќе се служи со таков говор на омраза и екстремен историски негаторизам, а не е казнет од власта, треба да биде казнет од народот!

Не ме интересира дали станува збор за српски клупчиња како онаа трагикомичната „спона“, дали станува збор за бугарски клубчиња како тоа „борче трети“ или разни „илирски“ фашизоидни балистички испади! КРАЈ!

Тоа е елементарно право на самоодбрана на сите народи во светот, па и на македонскиот народ!

ДОВОЛНО БЕШЕ ТОРТУРА ВРЗ МАКЕДОНЦИТЕ!

Ги повикувам МВР и ОЈО итно да преземат мерки против избугарените шовинисти, кои се служат со екстремен говор на омраза и историски негаторизам, со што го провоцираат мирниот македонски граѓанин, го понижуваат и потценуваат, го толчат и дотолчуваат, со што предизвикуваат инциденти, како последниот во Охрид.

Го осудувам насилството врз Македонците, кое создава реакција во самоодбрана, како основно човеково право на секој еден човек на планетава! – истакна Богојески.