Новинарот го прашува Зеленски: „Што ќе правите по војната?“, еве го ХИТ одговорот!

Свет

Во неколку наврати, Володимир Зеленски изјави дека војната започнала на Крим и ќе мора да заврши со неговото ослободување.

Само да спомнеме неколку зборови изговорени за време на некои говори или јавни дебати:

„Крим е Украина и никогаш нема да се откажеме од него“.

И така, за време на едно неодамнешно интервју, украинскиот претседател не се демантираше себеси. Новинарот го прашува:

„Што ќе правите кога војната ќе заврши?“.

Одговорот од Зеленски гласи вака: „Ќе одам во Крим, сакам да го видам морето и нема да одам таму во зима“.

Крим е меѓународно признат како дел од Украина, но Црноморскиот полуостров беше припоен кон Русија во 2014 година по референдумот што глобалната заедница го смета за нелегитимен. Според многу Украинци, токму оваа „агресија“, на Крим, ја предизвикала тековната војна.