НЕВИДЕНА СРАМОТА: Министерот сокри, не биле 10% туку 96,1% украдена струја

Македонија, Хроника

Со 6 милиони евра загуба на струја, главно украдена енергија, што претставува 80 проценти од испорачаната струја, Арачиново е на првото место на неславната листа во Македонија, велат од ЕВН Македонија.

Сите трафостаници покажуваат кражба од над 50 проценти, а една од трафостаниците бележи 96,1 процент загуба на енергија. Во моментов се работи на санирање на дефектите, на „снимање“ на состојбите со трафостаниците и со мрежата, на нелегалните кабли и приклучоци.

Деновиве на терен немаме проблем, велат од ЕВН и додаваат дека најпрво ќе треба да се направат записници за констатираните состојби, со прецизни податоци откако точно ќе се евидентираат местата каде се краде енергија.

Досега имаме констатирано загуба на енергија, односно нефактурирана потрошена енергија која на годишно ниво е во тој износ од 6 милиони евра. Се разбира, еден износ од таа сума е предвидена, односно техничка загуба која секогаш постои низ мрежата, па сепак, нагласуваат од компанијата, тука во најголем дел станува збор за украдена струја.

ЕВН има податоци според трафостаници во таа општина, кои се всушност и многу загрижувачки бидејќи сите покажуваат кражба на струја. Кај една трафостаница таа загуба на енергија достигнува 96,1 отсто, кај пет трафостаници загубата изнесува од 81 до над 85 проценти, а кај останатите се движи од 56 до 79 проценти

Проблемот е што покрај домаќинства, сигурно станува збор и за многу потрошена – украдена струја која се користи во производствени капацитети, а која инаку се тарифира по повисоки цени определени за деловни корисници.

Има и други места во Македонија кои се наоѓаат на таа неславна листа според украдената струја, но во дел од нив, како во населени места од тетовско, гостиварско и скопско, успешно се реализираат проекти со соработка на локалните власти за непопречување на работата на екипите на ЕВН на терен и за регулирање на плаќањето на струјата.

Проблемите главно не се во урбаните центри, туку во дел од селата или неурбанизираните периферни делови од градовите. Сепак министерот Бектеши информираше дека во Арачиново станува збор за кражба на околу 10% од испорачаната струја, а вистината е дека тоа била дури 96,1%.

Струјата станува најскап произод во светот, во кризна состојба е и Македонија и добро е што за проблемот со кражба на струјата сега повеќе се заинтересира Владата имајќи предвид дека секоја загуба на струја уште подраматично ќе се одрази на вкупната енергетска состојба, конечно и на цената, велат од ЕВН Македонија.