10 неверојатни факти за пчелите

Дали Знаете, Храна и Здравје
1. Речиси 90% од дивите растенија и 75% од водечките глобални земјоделски култури зависат од опрашување на животните. Една третина од храната која ја внесуваме зависи од опрашувачите. Посевите што зависат од опрашувањето се пет пати повредни од оние што не го прават тоа.

2. Може да се најдат пчели кои живеат на толку многу локации, дури и на некои изненадувачки места. Ајде да наведеме неколку: мочуришта, ќерамиди, песочни дини, меки карпи, ридови, пасишта, каменоломи, чакалски јами, морски sидови, па дури и на пост-индустриско земјиште.

3. Замислете како се обидувате да патувате околу земјата без нашата патна и железничка мрежа. Или замислете ако девет од секои десет километри пат не постоеја – животот ќе беше невозможен! Б-линиите се имагинативно и убаво решение за проблемот со губење на цвеќе и опрашувачи. Б-линиите се серија на ‘патеки на инсекти’ што минуваат низ селата и градовите. Тие ги поврзуваат постојните области на дивиот свет заедно, создавајќи мрежа, како железница, што ќе се преплетува низ пејзажот.

4. Ако најдете пчела кој се чини дека се мачи, можно е да се одмара, особено ако пчелата е кралица во рана пролет. Ако мислите дека пчелата е повредена, најдоброто нешто што треба да направите е нежно да ја ставите пчелата на цвет. Ако наоколу нема цвеќиња пријателски на пчели, измешајте 50/50 бел шеќер и вода за да и дадете на пчелата еднократно зголемување на енергијата, обезбедувајќи и ги јаглехидратите потребни за летање. Едноставно, истурете капка или две шеќерна вода до предниот крај на пчелата на лажичка или капаче и оставете и на пчелата време да закрепне. (Не е препорачливо да се користи кафеав шеќер или мед бидејќи на пчелите им е потешко да го сварат).

5. Сите можеме да се потрудиме да им помогнеме на пчелите без разлика дали тоа е во нашите градини, балкони или прозори. Можете исто така да разговарате со пријателите и семејството за тоа колку се убави пчелите и да им помогнете да ги направат своите диви простори пријателски за пчелите. Засадете низа цвеќиња во вашата градина за пчелите да имаат пристап до нектар од март до октомври. Пчелите сакаат традиционални цвеќиња од градинарски колиби и природни цвеќиња, како што се јаглика, пупки и невен.

6. Пчелите имаат 4 клилја! Двете крилја од секоја страна се закачуваат заедно за да формираат еден поголем пар кога летаат, а потоа се делат кога не летаат.

7. Пчелите имаат танцувачки потег наречен „вигл-танц“. Тоа всушност не е потег за танцување, туку паметен начин на комуникација меѓу себе за да им кажат на другите пчели каде да одат за да го пронајдат најдобриот извор на храна. На истражувачите од Универзитетот Cуceкc им биле потребни две години да го декодираат танцот.

8. Пчелите имаат мозок со големина на афионско семе. Што е неверојатно со оглед на фактот што научниците успеаја да ги обучат пчелите да играат фудбал и да дадат гол во „пчелниот фудбал“.

9. Научниците од Универзитетот во Бристол открија дека пчелите имаат способност да ги користат своите „миризливи стапала“ за да направат разлика помеѓу сопствениот мирис, мирисот на роднина и мирисот на странец. Ова значи дека тие можат да го подобрат својот успех во наоѓањето храна и да избегнуваат веќе посетени цвеќиња.

10. Ако кралицата умре во кошница со мед, работниците пчели можат да создадат нова пчела. Тие го прават ова со избирање на млада ларва и хранејќи ја со специјална храна наречена „матичен млеч“, ларвата ќе се развие во плодна кралица.