Афера на векот: Мила Царовска ја укина историјата како предмет за да им удоволи на Бугарите

Македонија

Поранешната министерка за образование при владата формирана од СДСМ, имала агенда да ја укине историјата како предмет во училиштето за да не им пречи на Бугарите. 

Ова го потврдува и новиот документ на бугарски јазик кој беше објавен во бугарските и македонските медиуми.

Еден од шок детаљите на протоколот е целосна промена на учебниците по национална историја од која ќе учат децата во училиште, а проверка и ревидирање ќе врши бугарската влада.

Јавноста спекулира дека, владата на СДСМ и Мила Царовска биле предупредени дека ќе дојде до ова упорно барање од бугарската страна па затоа сакале да ја отстранат историјата од предметните програми.

Мила Царовска е една од министерките која доби најмногу критики за управувањето со министерството за образование за време на својот мандат како министер.