Тест: Проверете дали ви недостасува витамин Д

Храна и Здравје

Ако избегнувате сонце, страдате од алергии на млеко или следите строга веганска диета, може да бидете изложени на ризик од недостаток на витамин Д.

Познат како сончев витамин, витаминот Д го произведува телото како одговор на кожата изложена на сончева светлина.

Природно се појавува во неколку видови храна, вклучително и некои риби, масла од рибини црн дроб и жолчки од јајце, како и во збогатените млечни производи и житни производи.

Витаминот Д е неопходен за силни коски, бидејќи му помага на телото да го користи калциумот од храната. Недостатокот на овој витамин е поврзан со рахитис, болест во која коскеното ткиво не се минерализира правилно, што доведува до меки коски и скелетни деформитети.

Симптоми и здравствени ризици од недостаток на витамин Д

Симптомите на болка во коските и мускулна слабост може да сигнализираат дека имате недостаток на витамин Д. Сепак, за многу луѓе, симптомите се суптилни. Сепак, дури и без симптоми, премалку витамин Д може да претставува ризик по здравјето.

Како да провериме дали ни недостасува витамин Д?

Најточен начин да се измери колку витамин Д има во вашето тело е со тест на крвта за 25-хидрокси витамин Д. Нивото од 20 нанограми/милилитар до 50 ng/mL се смета за адекватно за здрави луѓе. Ниво помало од 12 ng/mL укажува на недостаток на витамин Д.

Истражувањата сугерираат дека витаминот Д може да игра улога во превенција и третман на голем број различни состојби, вклучувајќи дијабетес тип 1 и тип 2, хипертензија, нетолеранција на гликоза и мултиплекс склероза.