Тест на демократијата: Ќе биде ли запрена депортацијата на Асанж од Велика Британија во САД?

Свет

Повеќе од 70 членови на германскиот парламент од четири политички партии го повикаа американскиот претседател Џо Бајден и британската влада да ја запрат претстојната депортација на основачот на Викиликс Џулијан Асанж од Велика Британија во САД за да се соочат со обвиненија за шпионажа.

Новинарите никаде во светот не смеат да бидат прогонувани или казнети за нивната работа, напишаа во отвореното писмо пратениците од Бундестагот.

Во интерес на слободата на печатот, како и од хуманитарни причини со оглед на неговата лоша здравствена состојба, Џулијан Асанж мора да биде ослободен без одлагање.

Асанж е затворен во Велика Британија од април 2019 година, кога владата на Еквадор, која седум години го прими во амбасадата во Лондон, му го повлече политичкиот азил.