КРАЈ ФИЛМА: СЕПАРАТИСТИТЕ ОД ДОЊЕЦК се кренаа против ПУТИН

Европа

Една од поранешните славни личности на режимот во Кремљ, поранешен проруски сепаратистички воен министер Игор Стрелков-Гиркин со тешки обвинувања за Путин: „Да си кажеме чесно, специјалната воена операција е целосно фијаско“!

Игор Стрелков-Гиркин е омилениот на т.н. елита од Кремљ, кој беше предводник на проруската револуција во источна Украина, а сега јавно изјавува дека акцијата на Путин е целосен неуспех.

Целиот цивилизиран свет поверува дека Украина може да издржи долго и почна да ја поддржува со сите средства, рече тој во друг ТВ монолог.

„Целиот таканаречен цивилизиран свет побрза да и помогне на Украина: Австралија, Нов Зеланд… Пред три месеци, никој не зборуваше и не мислеше дека Шведска и Финска ќе влезат во НАТО. Сега тие не само што се приклучуваат, туку ќе влезат во НАТО за неколку денови. Прашањето е веќе решено“, рече сепаратистот Гиркин, кој беше опишан како терорист во Украина.

Според него, Романија пред три месеци немала намера да дејствува во Придњестровје, но тоа веќе не е така. Тој ја повтори верзијата на Кремљ дека Полска планира инвазија на Украина.

Според него, „ова прашање е на дневен ред“ откако минатата недела претседателите на Украина и Полска „ја подготвија правната основа“ за оваа „инвазија“.

„Всушност, ова е делумно здружување на Полска и Украина во рамките на одредена конфедерација. За жал, во сите овие факти, морам искрено да кажам дека „специјалната воена операција“ целосно пропадна“, додаде поранешниот полковник на ФСБ.