ЕДНА УБАВА ВЕСТ ЗА НАСМЕВКА

Lifestyle, Живот

Психолозите го дефинираат чувството на среќа како состојба изолирана од надворешните околности, која не треба да биде одредена од поволните или неповолните услови во кои живееме затоа што тие се променливи, а во исто време не се секогаш во наша моќ.

Среќата се создава, негува, а ние се стремиме да го постигнеме она што не води до нејзино исполнување. Од 2011 година, Светскиот ден на среќата се слави секој 20 март, а бруто-националната среќа како концепт беше иницирана од тогашниот крал на Бутан во 1970-тите, па не е чудно што Министерството за среќа постои токму таму, во подножјето на Хималаите.

Целта на овој ден е да се подигне свеста за важноста од потрагата по среќа и благосостојба на светското население, имајќи предвид дека потрагата по неа е основна човечка потреба. Како да го започнете патувањето до него? Подарете насмевка Насмевката го зајакнува и поттикнува оптимизмот, а освен тоа делува и лековито.

Насмеаната личност има повеќе успех во комуникацијата и секогаш е добредојден пријател, колега, сосед. Кога е искрен, тоа е и предуслов за среќа, а еден од најубавите подароци што можете да ги дадете некому бидејќи тоа е гест на љубов.

Подарете насмевка

Прво, и кога ќе ви се врати на ист начин ќе се чувствувате сакано, а старата мудрост „среќата е во малите нешта“ е нешто што треба да се запамети и задржи бидејќи тој момент не ви значи многу додека значи и ќе го направи на личноста до тебе.посреќна.

Во време на пандемија, физичката дистанца не треба да значи емотивна, а за состаноци кои се исклучително важни, доволна е само насмевка која зрачи со топлина.

Прегратка како терапија

Гушкањето доведува до производство на повисоки нивоа на хормонот окситоцин. Тоа помага да се контролира нивото на кортизол во телото и на крајот прави да се чувствуваме посреќни. Прегратката е помоќна од насмевката, а посилна од зборот, потполно е бесплатна и не бара никакви посебни услови.

Под „мантијата“ на прегратките, хоризонтите се пошироки и посреќни, бидејќи силно ги напаѓа грижите и го храни оптимизмот. Затоа, прегрнете ги вашите сакани, родители, баби и дедовци, пријателите и започнете го следниот чекор кон среќата.

Еден податок вели дека на луѓето во просек им требаат 13 прегратки дневно, а ќе се согласиме дека и тоа не е тешко.

Шолја кафе за среќни спомени

Секој момент поминат со саканите значи многу, тоа се моментите кои ги создаваме заедно и кои не радуваат кога ќе помислиме на нив, а еден од најубавите е оној со шолја кафе.

На крајот, останува само да ви ја посакаме целата среќа на овој свет, со стиховите на Мајк Антиќ: „Ако животот ми ги скрати крилјата и снегот во окото почнува да дува, Знам, барем нема да зажалам дека можам да се смеам“.