ВЕСТИ ЗА РАНОБУДНИ: 20 совети за многу животни ситуации

ВЕСТИ ЗА РАНОБУДНИ

Михаил Литвак е доктор, психотерапевт и еден од најпознатите психолози на меѓународно ниво. Тој исто така е првиот човек што развил систем наречен „Психолошки аикидо“ и првиот што го користел.

Според Др. Литвак е важно да ја разберете околината и самите себе.

Следните 20 негови совети ќе ви помогнат да се справите со многу животни ситуации:

1. Ако човекот не може да каже нешто добро за себе а сака да каже нешто, тој почнува да зборува лошо за другите.

2. Гризи ја науката, а не грлото на својот ближен, ако навистина сакате нешто да гризете.

3. Депресивна состојба му е дадена на човекот да размислува за себе.

4. Никој никого не отфрла, само некој оди напред. Тој што застанал, мисли дека е одбиен.

5. Ако добро размислувате за себе, зошто е потребно некој друг добро да размисли за вас.

6. Правете го она што го сакате и не барајте дозвола. Нема да ја добиете.

7. Да се ​​биде во можност да се сака и толерира осаменост е показател за духовна зрелост. Даваме се од себе кога сме осамени.

8. Незрела личност често знае, но  не може. Зрелиот не само што знае, туку и може. Затоа, незрела личност критикува, а зрелата дејствува.

9. Не го знам патот до успехот. Но, јас го знам начинот на неуспех – тоа е желбата да им се угоди на сите.

10. Нема машка или женска логика, постои можност или неможност да размислуваме мудро.

11. Дали сакате да го дознаете вашиот главен непријател? Погледнете во огледалото. Избори се со него, а другите ќе серазбегаат.

12. Постигнете успех – Навредите ќе поминат.

13. Пријатно е да разговарате со пријатели, корисно со непријателите.

14. Постои само една валидна причина за престанок и прекинување на работниот однос – неможноста личен раст во дадени околности.

15. Само радоста треба да се споделува со пријателите и непријателите. Пријателот ќе се радува и непријателот ќе се вознемири.

16. Не бркајте среќа и ќе најдете место каде таа живее. И среќата ќе ве најде. Можам да ви кажам каде живее твојата среќа – во тебе. И патот до неа е максимален развој на сите ваши способности.

17. Среќата е „нуспроизвод“ на правилно организирана акција.

18. Ако сакате да докажете нешто на некого, тоа значи дека живеете затоа што сакате да докажете. Ако живеете за своја корист, тогаш нема потреба да докажувате нешто на некого.

19. Имагинација – тоа е гласот на нашите способности. Затоа не сонувам да пеам во операта. Немам ниту глас ниту слушам. И ако јас фантазирам, мојата фантазија соодветно ќе се зголеми. Поради тоа, би се потрудил да влезам во операта. Треба само да размислите како да го остварите тој сон. Главната работа тука не е да брзаме, тогаш соништата се реализираат релативно брзо. Добро е човекот да си го каже следново: „Јас само се обидувам да ги остварам моите соништа“.

20. Подобро е да комуницирате со добра книга отколку со празен човек.