Кое е ПРВОТО ПРАШАЊЕ на партнерот откако ќе изневери?

Lifestyle, Живот

Брачниот терапевт Небојша Савиќ гостуваше во емисијата „Пулсот на Србија“ на Телевизија Курир каде зборуваше за тоа како да се зачува бракот, бидејќи како што предупредуваат експертите, во последните години бракот ја изгубил својата првобитна суштина.

„Секој што влегува во брак влегува за да успее. Сите сакаме да успееме, но според статистиката повеќето не завршуваат среќно. Рецептот за успешен брак не е во стручната литература туку во нашето опкружување. Стапката на разводи кај нас изнесува 20,25 отсто, што значи секој четврти брак завршува со развод. Луѓето премногу се фокусираат на разводите, наместо на 47,8 отсто од браковите кои не завршуваат со развод. Особено ако разводите се помеѓу богати и славни, сите премногу се фокусираме на тоа“, рече Савиќ.

Сите носиме маски, без разлика на бракот, тоа е нашиот одбранбен механизам. Свесни сме за некои маски, за некои не. Маската е симбол на далечина, претпазливост, а во брачната практика забележавме дека кога луѓето се оддалечуваат емотивно почнуваат проблемите. Бракот без маска е брак каде што има интимност, слобода и каде можеме да бидеме тоа што сме. Тоа е можно и предуслов за тоа е да работиме на себе.

Нема ништо потрагично од тоа кога некој го поминува животот преправајќи се дека е нешто што не е. Отстранувањето на маската е единствениот начин да се доживее вистинската слобода во бракот. Сите ја имаме оваа склоност да се претставуваме подобро отколку што сме, и нема потреба да брзаме за брак. Треба прво добро да се запознаеме, па потоа да одлучиме. Одлуката за брак е најважната одлука во животот. Бракот е како латино танц, можеби на почетокот е тешко, но подоцна тие движења се убави“, изјави Савиќ.

Една од главните причини зошто луѓето доаѓаат на брачно советување е измамата. Неверството може да биде физичко и емоционално.Физичката измама е кога станува збор за сексуални односи, а емоционалната е кога се заљубуваме и фантазираме. Жените се повеќе склони кон емоционална измама, но многу е важно да се нагласи дека мажите и жените имаат различни сфаќања за изневерувањето.

За мажите главно изневерувањето е сексуална врска која не бара емоционална интимност, женското изневерување е многу подлабоко.
Кога жената ќе изневери, првото нешто што партнерот ја прашува е „Дали спиеше со него?“
Додека пак кога маж ќе изневери, жената прво ќе го праша „Дали ја сакаш?“
Значи, тоа е разликата“, објасни брачниот терапевт.